W Pasiece Hodowlanej KRIR prowadzimy sprzedaż miodu wielokwiatowego. Miód wielokwiatowy pod względem składu chemicznego cechuje duża różnorodność.
Decyduje o tym nektar kwiatowy pochodzący z wielu roślin miododajnych. Podobnie jak w innych odmianach miodu, podstawą jego właściwości odżywczych i leczniczych są cukry proste, glukoza i fruktoza.Szczególnie dużą zawartością cukrów prostych odznacza się miód wielokwiatowy z kwiatów wiosennych. Natomiast miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Miód jest to produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi. W zależności od surowca z jakiego powstał rozróżniamy trzy zasadnicze jego typy:
- nektarowy
- spadziowy
- nektarowo-spadziowy
Miody nektarowe mogą występować w różnych odmianach w zależności od pochodzenia nektaru. I tak mogą występować np. miody rzepakowe, wrzosowe, akacjowe, lipowe, gryczane, wielokwiatowe itp.